De ce este nevoie de lezene pentru constructii si amenajari interioare?
Meseriasii care lucreaza in doemniul constructiilor si al amenajarilor interioare, sunt familiarizati cu termenul de „lezene”. Acest termen este din ce in ce mai des utilizat datorita beneficiilor pe care le ofera in diverse proiecte. Dar, ce sunt lezenele cu siguranta nu stie toata lumea, mai ales cei care nu isi desfasoara activitatea de zi cu zi in acest domeniu de activitate.
In randurile de mai jos aveti posibilitatea de a descoperi ceea ce sunt lezenele, care este rolul lor si ce avantaje ofera? Despre toate aceste lucruri veti obtine informatii foarte utile si interesante, in urmatoarele momente daca veti citi pana la final.
Lezene: Ce sunt si ce rol au?
Asadar, in ceea ce priveste lezenele, acestea reprezinta elemente arhitecturale care sunt atasate la fatadele cladirilor, in plan vertical.
Trebuie precizat faptul ca aceste elemente arhitecturale nu au doar scop estetic, ci si functional, avand multiple roluri in structura si design-ul unei cladiri.
Este de asemenea foarte interesant de amintit faptul ca atunci cand vine vorba despre lezene, acestea pot fi fabricate din anumite materiale, cum ar fi: lemn, caramida, betn, materiale compozite sau metal.
Astfel, exista mai multe optiuni incat aceste elemente arhitecturale se pot potrivi cu stilul si necesitatile proiectului.
Rolul lezenelor
Cand vine vorba despre rolul pe care il au aceste lezene, putem discuta foarte mult pe marginea acestui subiect. Exista foarte multe roluri pe care le au acestea, iar in continuare sunt prezentate cateva exemple concrete:
1. Suport structural
Asadar, trebuie adus in discutie faptul ca lezenele au fost initial concepute astfel incat sa ofere suport si stabilitate peretilor cladirilor. Acestea distribuie presiunea si greutatea, si ajuta la pastrarea integritatii structurale.
2. Elemente decorative
Odata cu trecerea timpului a avut loc si o evolutie a arhitecturii, astfel ca lezenele au devenit si elemente decorative importante.
Prin urmare, arhitectii si designerii de interior le folosesc dat fiind faptul ca sunt elemente ornnamentale care adauga textura, adancime si interes vizual fatadelor cladirilor. Totodata sunt elemente care au o mare contributie in ceea ce priveste estetica generala a designului.
3. Definirea stilului arhitectural
Stilurile arhitecturale diferite folosesc lezenele in moduri distinctive. Un bun exemplu este reprezentat de arhitectura clasica greaca si romana, care se bazeaza pe lezene cu scopul de a adauga un caracter monumental si simetric.
Avantajele lezenelor
Utilizarea lezenelor poate fi un lucru grozav, dat fiind faptul ca aceste elemente de decor pot sa ofere o serie de avantaje cu adevarat remarcabile. In randurile de mai jos vom rece cateva astfe de avantaje in revista:
1. Imbunatatirea aspectului estetic
Unul dintre cele mai evidente avantaje ale lezenelor, consta in capacitatea acestora de a imbunatati aspectul estetic al unei cladiri. Aceste elemente ornamentale adauga profunzime, contrast si interes vizual, ceea ce contribuie la crearea unei fatade atractive si distincte.
2. Personalizare si versatilitate
Lezenele au de asemenea avantajul ca vin intr-o varietate de forme, dimensiuni si stiluri, motiv datorita caruia ofera posibilitati ample de personalizare in proiectele de constructie.
Astfel, acestea se pot adaptate cu usurinta, astfel incat sa se potriveasca cu orice stil arhitectural sau preferinte de design.
3. Imbunatatirea valorii proprietatii
Adaugarea lezenelor unei cladiri, poate fi o actiune inspirata deoarece acestea pot creste valoarea cladirii pe piata imobiliara.
Aspectul imbunatatit al fatadei si beneficiile structurale care se datoreaza utilizarii acestor elemente ornamentale, pot face proprietatea mai atractiva pentru potentialii cumparatori sau chiriasi.